programma-aanbod 2020-2021
De mooiste aria's
Mille affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun (en uw) emoties de vrije loop laten.
Nergens lag in de Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in het theater, in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Zozeer zelfs dat ook een componist als Handel opera’s schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn. Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Veracini’s Adriano in Siria en Händels Orlando en Ariodante.
Barokorkest Concerto d’Amsterdam omlijst haar prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: enkele van de wonderbaarlijke composities van Charles Avison, gebaseerd op (maar eigenlijk nog mooier dan) de muziek van Domenico Scarlatti. Concertmeester en muzikaal leider Stefano Rossi kent dit repertoire als geen ander en zal het ensemble veilig door de maalstroom van liefde, verdriet, hoop en wanhoop loodsen.
Hans Lub zal het programma verlevendigen met vertellingen over de muziek en de tijd waarin deze werd geschreven. Wetenswaardigheden en grappige anekdotes over de componisten, de muziek en het leven in de achttiende eeuw geven het programma extra diepte.
Programma
Arcangelo Corelli (1653 – 1713) Concerto n.1 in D
Francesco Maria Veracini (1690 – 1768) Già presso al termine uit: Adriano in Siria
Charles Avison (1709 – 1770) Concerto nr. 3 in d-klein (naar Scarlatti)
Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) Scherza infida uit: Ariodante, HWV 33
Charles Avison Concerto nr. 5 in d-klein (naar Scarlatti)
Georg Friedrich Händel Ah! Stigie larve uit: Orlando, HWV 31
Georg Friedrich Händel Crude furie uit: Serse, HWV 40
Uitvoerenden
Luciana Mancini, mezzosopraan
Hans Lub, verteller
Stefano Rossi, viool en artistiek leider
Concerto d’Amsterdam
Soli & Tutti
Het woord concerto stamt af van een Latijns werkwoord concertare dat strijden of wedijveren betekent. Hoewel in Vivaldi’s tijd alleen taalgeleerden zich die betekenis nog konden herinneren is hij wel heel erg van toepassing op ons programma "Solo e Tutti". Niet alleen wedijveren solisten en orkest om de gunst van de luisteraar, waarbij de solisten niet terugdeinzen voor vuurwerk en explosies, maar ook tussen de solisten onderling botert het niet helemaal: fluitiste Marion Moonen en violist Stefano Rossi spelen elk hun virtuoze concert, gaan daarna op de vuist in Telemann’s concert voor fluit en viool, waarna de viool eén van Bach’s bekendste fluitstukken, de suite in b klein, aan de fluit ontfutselt en een toon lager speelt in een versie voor viool en orkest. Hobo en viool bereiken uiteindelijk een evenwicht in het concert voor hobo en viool van Bach. De fagottist (Wouter Verschuren) ziet het hoofdschuddend aan, en slaapt temidden van alle geweld, na wat onrustige dromen, rustig door in "la Notte" (de Nacht), programmamuziek net als de Vier Jaargetijden.
Programma
Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) Concert voor fluit, strijkers en B.C. in a-klein RV 440
Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) Vioolconcert “Il piacere” in C op.8 n.6 RV180 uit “Il cimento dell’armonia e dell’inventione”
Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) Fagotconcert in Bes RV 501
Georg Philipp Telemann (1681-1767) Concert voor fluit en viool in e-klein 52:e3
Johann Sebastian Bach (1685-1750) Orkestsuite nr.2 BWV1067 (viool-versie in a-klein)
Uitvoerenden
Marion Moonen, traverso
Hanna Lindeijer, hobo
Wouter Verschuren, fagot
Stefano Rossi, viool en artistiek leider
Concerto d’Amsterdam
Chamber Concertos
Woorden veranderen voortdurend van betekenis: niet alleen verloor "concerto" zijn associatie met strijd en wedijver, maar Concerto da Camera was oorspronkelijk simpelweg een concert dat niet da Chiesa, voor in de kerk, was bedoeld. In de 18e eeuw schreef bijna niemand meer Concerti da Chiesa, en was Concerto da Camera een aanduiding voor een intiem muziekstuk voor een klein aantal solisten. Concerto d’Amsterdam neemt u mee naar zijn huiskamer, waar een selecte en steeds wisselende groep Concerto-spelers de prachtige kleuren van deze weinig gespeelde muziek aan u zal presenteren, en - anders dan in "Solo e Tutti" - in opperste harmonie.
Programma
Antonio Vivaldi Concerto da camera in D RV 94 (blokfluit, hobo, fagot, 2 violen, continuo)
Georg Philipp Telemann Concerto di camera in g-klein, TWV43:g3 (blokfluit, 2 violen en continuo)
Antonio Vivaldi Concerto da camera in C, RV801 (hobo, viool, fagot, continuo)
Antonio Vivaldi Concerto da camera in g-klein, RV107 (blokfluit, hobo, viool, fagot, continuo)
Uitvoerenden
Stefano Rossi, artistiek leider
Concerto d’Amsterdam
Violoncello alla Napoletana - Albert Brüggen
Voor dit programma reist Concerto d’Amsterdam het Utrechtse festival voor Oude Muziek achterna naar het verre zuiden van Italië. In de 18de eeuw was Napels een wereldstad. Reizend muziekjournalist Charles Burney schreef: The entrance into Naples is through a fine fauxbourg of which the streets are very wide, well built and paved with lava. It is amazingly populous and has the air of bustle and business beyond even London or Paris Die levendigheid en ondernemingszin zijn ook terug te horen in de Napolitaanse barokmuziek: een gloednieuw instrument - zoals de cello toen was - kreeg daar al snel een plaats in de opera en op het concertpodium. Cellist Albert Brüggen speelt twee celloconcerten van de Napolitanen Leonardo Leo en Nicola Porpora, omlijst door concerten van de Londense italiaan Castrucci (geboren in Rome, jarenlang concertmeester in Händels orkest).
Programma
Pietro Castrucci (1679-1752) Concerto grosso in g-klein op.3 nr.11
Leonardo Leo (1694-1744) Celloconcert nr.4 in A
Pietro Castrucci (1679-1752) Concerto grosso in a-klein op.3 nr.4
Nicola Porpora (1686-1768) Celloconcert in G
Uitvoerenden
Albert Brüggen, cello
Stefano Rossi, artistiek leider
Concerto d’Amsterdam
Voor meer informatie over onze projecten kunt u contact opnemen met:
Concerto d'Amsterdam
Wittelaan 4, 3743 CP Baarn
info@concertodamsterdam.nl