nlen

publiciteit/pers

Biografie Concerto d'Amsterdam

Concerto d'Amsterdam is sinds vele jaren actief op de Nederlandse en buitenlandse podia. Zowel in eigen programma's als in samenwerking met koren. Daarbij worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit. Sinds 2012 is Stefano Rossi concertmeester van Concerto d'Amsterdam. Naast het standaard repertoire werkte Concerto d'Amsterdam ook mee aan operaproducties op bijzondere locaties (King Arthur, Orfeo Aqua, Orfeo ed Euridice). Verder speelt het orkest eigen producties in programma's met vocale en instrumentale solisten onder leiding van de eigen artistiek leider Stefano Rossi.  Vorig seizoen was dat een programma met onder andere het dubbelconcert voor viool, hobo en orkest van Bach en Händelaria’s met Johannette Zomer. Dit seizoen zal Concerto d’Amsterdam optreden met het programma ‘Feest! Met Bach, Bach en Telemann’ met o.a. een dubbelconcert voor fluit en viool van Telemann en een celloconcert van C.P.E. Bach.

Ook speelde Concerto d’Amsterdam diverse hedendaagse composities: de Toren van Babel van Hans Koolmeers met Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en de Johannes Passy van Pieter Bakker met Capelle Frisiae o.l.v. Hoite Pruiksma. In 2016 werkten musici van  Concerto d’Amsterdam mee aan de muziektheaterproductie De Beeldenstorm van Peter Jan Wagemans in de regie van Cilia Hogerzeil.

Vele bekende solisten en dirigenten hebben met Concerto d'Amsterdam samengewerkt, zoals Emma Kirkby, Michael Chance, Lynne Dawson, Richard Egarr, Johannette Zomer, Nico van der Meel, Alfredo Bernardini, Claron MacFadden, Lucy van Dael en vele anderen.
CD producties van de laatste jaren waren een vroege versie van de Johannes Passion van J.S. Bach onder leiding van Nico van der Meel en een CD met de drie altcantates van Bach met Maarten Engeltjes en Klaas Stok. Beide CD’s kwamen uit op het label Quintone.

In het seizoen 2010-2011 werkte Concerto d'Amsterdam samen met de violiste/dirigente Elizabeth Wallfisch in een programma met drie countertenoren.
Concerto d'Amsterdam speelde in 2011 en 2012 in een productie van De Utrechtse Spelen de opera Orfeo ed Euridice van Gluck. Onder muzikaal leider Hoite Pruiksma en in de regie van Jos Thie werden 66 voorstellingen gegeven op de vijver van Paleis Soestdijk . 

In 2015 speelde Concerto d’Amsterdam de 53-stemmige Missa Salisburgiensis van Biber als opening van de Internationale Koorbiënnale in Haarlem onder leiding van dirigent Harry Christophers.

In de afgelopen seizoen bracht Concerto d’Amsterdam het programma “Bach, Telemann en Bach” met verschillende instrumentale solisten. 
In het lopende seizoen zal Concerto d’Amsterdam met Luciana Mancini “Mille affetti” spelen, o.a. op 11 december in de zatermiddagserie in Deventer. Dit programma gaat over de verschillende affecten in de barokmuziek. Aan de hand van aria’s kan het publiek zelf ervaren welke verschillende emoties de muziek oproept.

 

download hier de persfoto >