nlen

Ebb und Fluth

 •  
  zaterdag 31 okt 2015 Grote Kerk, Zwolle 15:00
 •  
  zondag 01 nov 2015 Begijnhof, Amsterdam 15:15

G.Ph. Telemann ‘Hamburger Ebb und Fluth’ (Wassermusik)

G.F. Händel

Aria’s uit de opera Giulio Cesare:

 • – E pur cosí (rec.)
 • – Piangero (aria)
 • – Da tempeste
  +solist: Johannette Zomer, sopraan

J.S. Bach: concert voor hobo, viool en orkest BWV 1060

+solisten: Hanna Lindeijer (hobo), Stefano Rossi (viool)

G.F. Händel uit het oratorium ‘Il Trionfo del Tempo e del Disinganno’:

Pure del cielo (rec) – Tu del ciel ministro eletto (aria)

‘Ebb und Fluth’ is de titel van het concertprogramma waarmee Concerto d’Amsterdam zijn nieuwe huisstijl presenteert. Het is de aftrap voor het gebruik van de nieuwe website en de vooruitblik op wat in artistiek opzicht komen gaat.

Op 31 oktober geeft Concerto d’Amsterdam een concert in de Grote Kerk van Zwolle en op 1 november in de Begijnhof te Amsterdam. Concerto d’Amsterdam wordt geleid door concertmeester Stefano Rossi, die tevens de vioolsolist is in het dubbelconcert voor viool en hobo van Bach. De hobosolist is de Zwolse hoboïste Hanna Lindeijer die, ondanks haar jonge leeftijd, al een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd. Een solist van Zwolse bodem dus.

De sopraan Johannette Zomer zal aria’s van Händel zingen, onder andere uit de opera Giulio Cesare. Verschillende sferen passeren de revue, van droevig tot onstuimig. Eén van Händels mooiste aria’s sluit het concertprogramma af.

Het concert wordt geopend met een suite voor orkest van Telemann: ‘Hamburger Ebb und Fluth’, ook wel de Wassermusik genoemd. Telemann liet zich inspireren door wat hij zag in de haven van Hamburg: allerlei invloeden van verre landen kwamen daar samen en worden verbeeld in dansvormen.

Concerto d’Amsterdam is bij velen bekend van de grote koorwerken uit de Barok en de klassieke periode in samenwerking met een selectie van de betere koren in Nederland. Ook speelt Concerto d’Amsterdam in operaproducties, soms op bijzondere locaties zoals de vijver van Paleis Soestdijk (Orfeo & Euridice van Gluck). Zelfstandige programma’s onder leiding van de eigen muzikaal leider Stefano Rossi horen eveneens bij Concerto d’Amsterdam. De Italiaanse violist Stefano Rossi studeerde in Nederland. Hij combineert Italiaans temperament met een zeer grondige kennis van de barokmuziek. Kwaliteit, speelplezier, communiceren via de muziek: dat zijn kernwaarden die Concerto d’Amsterdam wil overbrengen.

naar het archief