nlen

BACH & CO Over vaders en een zoon: Bach, Telemann en Bach

  •  
    zaterdag 21 okt 2017 Paaskerk, Oude Utrechtseweg 6, Baarn 20:15
  •  
    zondag 22 okt 2017 Doopsgezinde kerk, Frankestraat 24, Haarlem 15:30

programma
J.S. Bach
Suite in a BWV 1067 voor soloviool en strijkers
Telemann
Concert voor viool en fluit in e TWV 52:e3
C.P.E. Bach
Celloconcert Wq 172
 

Wegens succes van de eerdere serie gaat dit programma in reprise!

Een programma met 3 soloconcerten en 3 solisten betekent vuurwerk!

Concerto d'Amsterdam ontsteekt vuurpijlen in verschillende kleuren: van de donkere en geheimzinnige Suite in a-klein van J.S. Bach via de ontroerende dialoog tussen viool en fluit in Telemann's concert in e tot het uitbundige en stormachtige celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach.

Te zeggen dat de 3 componisten elkaaar goed kenden is een understatement: Telemann was peetvader van J.S. Bach's zoon Carl Philipp Emmanuel, maar omdat zij leefden in een tijd dat de muzieksmaak volop in beweging was schreven zij toch 3 heel verschillende stukken.

De suite in a BWV 1067 voor soloviool en strijkers van J.S. Bach is niet een echt soloconcert, maar een voorloper van de veel bekendere Suite in b voor fluit en orkest. Door de lagere ligging en de meer "versmeltende" klank van de soloviool klinkt het heel anders, duisterder, dan de fluitversie.

Het concert voor viool en fluit in e TWV 52:e3 van Telemann is een instrumentaal feest in Italiaanse stijl dat soms doet denken aan een opera-aria voor 2 geliefden.

Het celloconcert Wq 172 van Carl Philipp Emmanuel Bach is typisch "Sturm und Drang", en wijst, gecomponeerd in 1753, 3 jaar voor Mozart's geboorte, al vooruit naar de lichtere en meer dynamische muziek van de Klassieke periode.

Concerto d'Amsterdam zal vlammen, laat u dit feest niet ontgaan!

naar het archief